Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κάτω τα χέρια από τις παραλίες !


Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του ενέκρινε την παραχώρηση της παραλίας Βαρβαρούσα για εμπορική εκμετάλλευση καθώς και την περαιτέρω εκμετάλλευση παραλιών όπως Κόμητο, Βάρη,  Αγκαθωπές, Αμπέλα, Δελφινού και Γαλησσά.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μη εφαρμοσμένων νομοσχεδίων για την δυνατότητα πλήρους παραχώρησης παραλιών σε ιδιώτες καθώς και του ξεπουλήματος πολλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι δικαίωμα του λαού και δεν μπορεί να αμφισβητείται ούτε να περιορίζεται στο όνομα οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 Επιπλέον, ειδικά για την Βαρβαρούσα, ανοίγει το κεφάλαιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του δήμου. Η άρση κάθε έννοιας περιβαλλοντικής προστασίας το βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης αποτελεί πάγια μνημονιακή πολιτική που ξεκίνησε με τις fast track αδειοδοτήσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων και καταλήγει στην ασύδοτη επιχειρηματικότητα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον (βλ. El Dorado Χαλκιδική).

 Ο Δήμος με την απόφαση του αυτή συντάσσεται πλήρως με τέτοιες πολιτικές προάγοντας ένα προφίλ τουρισμού μαζικής κατανάλωσης μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των Συριανών και προσδοκώντας σε έσοδα από μια δραστηριότητα που τελικά θα υποβαθμίσει μία παρθένα περιοχή η οποία είναι ενταγμένη και στο δίκτυο NATURA. Αξίζει να σημειωθεί η καθυστέρηση καθαρισμού των παραλιών φέτος από το δήμο, δείχνοντας το στίγμα μείωσης των δαπανών για καθαρισμό και ανάθεσης σε ιδιωτικά συμφέροντα με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Η Βαρβαρούσα είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura (GR4220018 SCI A / GR4220032 SPA). Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ανήκει στις σημαντικές περιοχές της Ελλάδος για την προστασία των ορνιθοπανίδας. Η Βαρβαρούσα καθώς και συνολικά η Απάνω Μεριά μέχρι σήμερα παραμένουν «αναξιοποίητες» και αποτελούν ένα σημαντικό πνεύμονα ανάσας για τη Σύρο.

Η δημιουργία καντινών, οι ξαπλώστρες, η ηχορύπανση κτλ θα αναταράξουν όλο το οικοσύστημα της περιοχής.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες προστασίας της φύσης, με την δημιουργία προστατευόμενων περιοχών και να μπει φραγμός στην αλόγιστη εκμετάλλευσή της από τα επιχειρηματικά συμφέροντα
Η Βαρβαρούσα αν και «δυσπρόσιτη» μπορείς να την ανακαλύψεις με μόλις 30 λεπτά μονοπάτι και να απολαύσεις την ηρεμία της θάλασσας και «αναξιοποίητης» παραλίας.

Σήμερα δεν πρέπει να φοβηθούμε να πούμε ότι είμαστε με τις «αναξιοποίητες» παραλίες, τα «αναξιοποίητα» βουνά, τα «αναξιοποίητα» δάση, με τους χώρους από τους οποίους δεν κερδίζει κανένας, αλλά μπορεί να τους απολαύσει ο καθένας.

Για εμάς χωρίς αγωνιστική κινητοποίηση, σύγκρουση και ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πραγματική οικολογική δράση. Γι’ αυτό το δυναμικό της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ήταν όχι μόνο παρόν, αλλά και πρωτοπόρο σε όλες τις μεγάλες μάχες για περιβαλλοντικά ζητήματα που έδωσε το κίνημα το τελευταίο διάστημα και θα είναι παρόν και σε αυτή τη μάχη.
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μαζικό ξεσηκωμό μπορούμε να ανατρέψουμε και αυτά τα σχέδια τους! Η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου δε θα περάσει!

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου