Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

OXI ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.



Οι τεράστιες αναμονές για την έναρξη ειδικότητας και η υποτιθέμενη υπερπληθώρα γιατρών στη χώρα μας, αποτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια την προμετωπίδα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας στο χώρο των νέων ιατρών. Οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα το νέο εφεύρημα του υπουργείου για υποχρεωτική θητεία των γιατρών στα αγροτικά ιατρεία αποκαλύπτουν, ότι για σειρά ετών οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσαν μια επίπλαστη κατάσταση, που όχι μόνο δεν ήταν πραγματική, αλλά εν τέλει ήρθε να ρίξει επιπλέον νερό στο μύλο της αναδιάρθρωσης και της κοινωνικής καταστροφής που επέφερε  το μνημόνιο.
 ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΛΛΟΙ… ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΔΕΙΑ
Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες οι ηγεσίες του υπουργείου υγείας, με συνεχή τεχνάσματα κατάφεραν να δημιουργούν μία τεράστια τεχνητή διόγκωση των λιστών αναμονής. Η τεχνητή αυτή διόγκωση σε συνδυασμό με τη μόνιμη και ατεκμηρίωτη  θέση των κυβερνήσεων για υπερπληθώρα γιατρών που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα ελληνικά νοσοκομεία, οδήγησαν  αρκετούς αποφοίτους ιατρικής στη λύση της μετανάστευσης σε χώρες του εξωτερικού τη στιγμή όπου ήδη τα νοσοκομεία υπολειτουργούσαν λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η οικονομική κρίση και η άνευ όρων υποταγή των έκτοτε κυβερνήσεων στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, απλά ήρθαν να διογκώσουν αυτό το κύμα μετανάστευσης, δημιουργώντας την πιο μαζική φυγή νέων επιστημόνων από τη μεταπολίτευση και μετά . Η παραμονή των νέων ιατρών στη γκρίζα ζώνη της αναμονής και οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στις οποίες εντάσσονταν κατά τη διάρκεια αυτή (κατά κανόνα μαύρη και ανασφάλιστη εργασία), αποτελούσαν απλά τον προπομπό όλων αυτών που θα επακολουθούσαν μετά την επέλαση του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η πραγματική εξαθλίωση των ειδικευόμενων με τις εώς και 60% μειώσεις των συνολικών αποδοχών τους, τις απλήρωτες εφημερίες αλλά και η εργασία τους υπό τις άθλιες συνθήκες που δημιούργησαν οι περικοπές στον τομέα της υγείας, ήταν το κερασάκι στην τούρτα της απόγνωσης των νέων ιατρών. Αυτή η πολιτική όμως πέρα από την καταστροφή της προοπτικής χιλιάδων νέων, ταυτόχρονα δημιούργησε και ένα τεράστιο έλλειμμα γιατρών στη χώρα μας, του οποίου τα αποτελέσματα μάλλον φαίνεται να εξυπηρετούν πλήρως τα σχέδια της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ.
ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ
Από την πρώτη στιγμή της επέλασης του μνημονίου στη χώρα μας, φάνηκε ότι μία από τις βασικές βλέψεις της τρόικα ήταν η συρρίκνωση και η εν τέλει διάλυση της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης. Όπως ήταν αναμενόμενο η αρχή ενός τέτοιου εγχειρήματος έγινε από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον πρώην υπουργό υγείας κ. Λοβέρδο να προχωρά στην καταστροφή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την επί της ουσίας κατάργηση της δωρεάν φαρμακευτικής φροντίδας. Την σκυτάλη ήρθε να παραλάβει ο νέος υπουργός – βιβλιοπώλης με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο κάνει την πρόσβαση των ασθενών στο ΕΣΥ σχεδόν αδύνατη , την ίδια στιγμή όπου στην ιδιωτική πρωτοβουλία δίδεται το πιο πρόσφορο έδαφος για να λεηλατήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους. Η μείωση του μισθού των αγροτικών στα 800 ευρώ και η μείωση(επι τις ουσίας κατάργηση) του επιδόματος στα άγονα ιατρεία,αποτέλεσαν μία πραγματική μισθολογική καθίζηση.  Σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε μορφής υποδομής  (νοίκι και βενζίνη επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον ιατρό)  και την επιβολή αντικινήτρων για την εξυπηρέτηση των ασθενών στο όνομα των περικοπών της τρόικα (να θυμίσουμε εδώ την επιβολή προστίμου από τον Λοβέρδο για κάθε χειρόγραφη συνταγή σε περίοδο όπου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είχε ολοκληρωθείδημιουργήθηκε μία συνθήκη εργασίας πλήρως ασύμφορη για τους αγροτικούς ιατρούς. 
 
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ…
Η μετανάστευση των νέων ιατρών σε συνδυασμό με τη δημιουργία μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερα αγροτικά ιατρεία να παραμένουν ακάλυπτα από ιατρό. Και μάλιστα πολλές από αυτές τις περιοχές να παραμένουν κατά συνέπεια εντελώς αποκομμένες από οποιαδήποτε μορφή περίθαλψης. Αυτό όμως, που η τροπολογία του Υπ. Υγείας προσπαθεί να μπαλώσει κάνοντας υποχρεωτική την υπηρεσία υπαίθρου, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η απομάκρυνση των ιατρών και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς, μπορεί να ξεκινά από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αποτελούν τον κανόνα για όλο το ΕΣΥ με καταστροφικές συνέπειες για την Υγεία του λαού. Με το 60%!!! των επιμελητών του ΕΣΥ στα όρια της συνταξιοδότησης και το τελευταίο κύμα διορισμού μόνιμου προσωπικού πριν από πολλά χρόνια, σύντομα η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια περίθαλψη θα απομείνει χωρίς ειδικευμένους ιατρούς. Ταυτόχρονα οι λίστες αναμονής για ειδικότητα έχουν ήδη αρχίσει να μένουν άδειες με το πρόβλημα προς το παρόν να εστιάζει στην επαρχία.
 Άμεσα λοιπόν θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από την έλλειψη αγροτικών ιατρών.Σύντομα το ΕΣΥ θα οδηγηθεί ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και ο ελληνικός λαός μακριά από στοιχειώδη μορφή περίθαλψηςΤην ίδια στιγμή η υποτακτική συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σπεύδει να μας πείσει για το success story της χώρας και ο υπουργός – βιβλιοπώλης καθιερώνει τις ύβρεις και τις απειλές ενάντια σε όσους προσπαθούν να αντισταθούν στις καταστροφικές του διαθέσεις.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ…
Είναι προφανές ότι πίσω από μία φαινομενικά αθώα τροπολογία , κρύβεται το σύνολο της αναδιαρθρωτικής  πολιτικής στο χώρο της υγείας. Μαζί με τις απολύσεις εργαζομένων, την τρομοκρατία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο ΕΣΥ από την πίσω πόρτα και το λουκέτο στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας ο χάρτης της περίθαλψης στη χώρα σύντομα θα είναι εντελώς διαφορετικός. Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και τις ζωές τους, καταστρέφει τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών και πρέπει να ανατραπεί, μαζί με την κυβέρνηση που την εκφράζει και τις επιταγές της Ε.Ε. και των διεθνών τοκογλύφων.
 
·          Όχι στην εξαθλίωση των ασθενών και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας
·          Όχι στην νέα τροπολογία περί υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου για τους γιατρούς
·          Αλλαγή του τρόπου δήλωσης των αγροτικών με κατάργηση του περιορισμού στα δηλωμένα αγροτικά και συνεχή επαναπροκύρηξη των αγροτικών ιατρείων που δεν πληρώθηκαν
·          Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των αγροτικών ιατρών από τον κρατικό προυπολογισμό και όχι από τους κατοίκους των περιοχών.
·          Αξιοπρεπής μισθός για τους αγροτικούς.
·          Άμεση επαναφορά του επιδόματος άγονων αγροτικών στα επίπεδα προ μνημονίου.
·          Όχι στην κατάργηση των δομών ΕΟΠΥΥ.
 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου